Втори ден след края на първи тур на изборите. Централната избирателна

...
Втори ден след края на първи тур на изборите. Централната избирателна
Коментари Харесай

Всичко най-важно от изборите - окончателни резултати и ще гласуваме ли с машини на балотажа

Втори ден след края на първи тур на изборите. Централната изборна комисия разгласи крайните резултати в огромните градове. Novini.bg следи онлайн всичко най-интересно към изборите. 
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 696
Последвайте канала на
11:48 ГЕРБ към съперниците си: Не политизирайте решението на Върховен административен съд


ГЕРБ с първи коментар след решението на Върховния административен съд да върне машините за гласоподаване в изборния развой. От партията на Бойко Борисов приканиха съперниците си да не политизират тематиката.
Копирано 11:37 ВМРО-София не поддържа нито един от двамата претенденти на втория тур


Вътрешна македонска революционна организация - София няма да поддържа нито един от двамата претенденти за балотажа за кмет на столицата в неделя. 
Копирано 11:22 Министър Йоловски: Започваме работа по засвидетелствуване на машините за втория тур на изборите


Във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд от 30 октомври 2023 година, съгласно което „ засвидетелствуване на сходството на машините по смисъла на член 213а, ал.2 от Изборния кодекс е експлицитна подготвеност на министъра на електронното ръководство “, министър Александър Йоловски стартира процедура, която да подсигурява на българските жители опцията да гласоподават и машинно на втория тур на локални избори 2023.
Копирано 10:48 Ето кои партии ще имат представители в Столичния общински съвет


В Столичния общински съвет ще има представители на седем политически сили. Това се оповестява в решение на Общинската комисия в София.
Копирано 10:14 Киселова: Липсват учредения за анулиране на изборите. Върховен административен съд оставя в действие решението на ЦИК


" Липсват учредения за анулиране на изборите. Върховен административен съд оставя в действие решението на ЦИК във връзка с изборите на 29 октомври ".
Копирано 09:48 Първан Симеонов: Подкрепата на ГЕРБ и " Възраждане " на балотажа могат да решат локалните избори


Изборният развой в България е добър - без значение на хартия или на машини. Намирам за извънредно неуместно случилото се с машините, като че ли се търсеше мотив да се " опраскат ". Политици се зомбираха, че машинният избор им краде успехите, което е безспорна нелепост. 40 000 гласа е разликата сред Григорова и Терзиев, може да се стопи на балотаж. Подкрепата на ГЕРБ и " Възраждане " на балотажа могат да решат локалните избори.
Копирано 09:06 Хиляди бюлетини са невалидни във Врачанско


Хиляди недействителни бюлетини на изборите във Врачанско. В по-малките общини те са сред 17 и 27%. Рекордьор е община Борован с 938 невалидни от общо 3491 бюлетини. Там и в Криводол над 25% от гласовете са недействителни. 
Копирано 08:39 Появи се видео по какъв начин дописват бюлетини във врачанско село


Появи се видео по какъв начин членовете на комисията дописват бюлетини във врачанско село Малорад.
Копирано 08:21 Проф. Красимир Калинов: ЦИК е разрешила " осакатяване " на бюлетини


Огромен брой невалидни бюлетини са регистрирани на първия тур на локалните избори като в някои общини надминават 40% от подадените гласове. Като съгласно членове на общински изборни комисии част от тях се дължат на преференциите. Правилата на ЦИК обаче разрешават съзнателно " осакатяване " на годни бюлетини, разяснява пред " Нова телевизия " някогашният член на централната комисия проф. Красимир Калинов.
Копирано 07:52 Надежда Йорданова: Изборният кодекс има потребност от промяна в доста по-мащабен темперамент


Това, което се случи през вчерашния ден, с решението на Върховен административен съд, е крачка в вярната посока. За страдание губещ беше българският гласоподавател, който искаше да гласоподава с машини, само че не съумя.
Копирано 07:04 Финални резултати: Вижте кои са новите кметове и къде ще има балотаж


Финални резултати – претендентът на „ Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София) ” Васил Терзиев и Ваня Григорова от Местна коалиция „ Българска социалистическа партия за България ” отиват на балотаж в София. Това демонстрират данните на ЦИК при обработени 100% от протоколите.
Копирано 06:34 ЦИК: За да има машинно гласоподаване на втори тур, би трябвало да бъде извършена законоустановената процедура


Очакваме министърът на електронното ръководство да осведоми Централната изборна комисия (ЦИК) какви дейности ще предприеме по привеждане в сходство със закона на процедурата, без съществуването на която ЦИК не може да организира машинно гласоподаване на втори тур. Това сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по отношение на решението на Върховния административен съд (ВАС) от довечера, което върна машините за гласоподаване на балотажа на локалните избори на 5 ноември, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР